tirsdag den 12. februar 2008

Norges nationalkage

lavede min bror til mors komsammen i Sæby. Den blev rost i høje skyer, hvis der er nogen som har lyst til at prøve, er opskriften her på Norsk.

"Oprindelig er kagen fra Østerike, hvor den hed kaiserkage. Kom til Danmark med en kvinde som havde været i huset der. Hulda Ottestad køber så opskriften på Kongekake, som den nu hedder, vist en gang på 30 tallet. Ændre så lidt på opskriften over tid, bland andet mindre mandler, som det var lite af på den tiden. Fik navnet kvæfjordkaka og er nu Norges nationalkake."
Skrevet af brormand

"Kvæfjordkaka"
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker- vaniljesukker må være med, det gir kaka en særegen smak.
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll
1. Ingrediensene: smør/margarin, sukker, hvetemel,bakepulver, vaniljesukker, store egg, melk og hakkede mandler.
2. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggeplommer, en om gangen. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker (alt det tørre) og ha dette i røra i litt etter litt sammen med melka. Rør det hele godtsammen. Dekk ei stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir. Klem godt til i hjørnene og fest det til panna med fett, så holder det seg i ro når du fordeler massen jevnt utover.
3. Ha eggehvitene i ei bolle, dryss gjerne i ei lita klype salt og pisk hvitene stive. Ha i sukkeret, helst litt om gangen og pisk videre til marengsen er så stiv at en kan snu bollen opp ned uten at den renner ut. Alternativt kanman også piske sukker og hviter sammen med en gang. Man kan også røre sukkeret forsiktig inn i de stivpiskede eggehvitene.
4. Smør marengsen forsiktig over røra i langpanna. Strø de hakkede mandlene over. Stek ved 175 grader midt i ovnen, eller et hakk under, i ca. 25 - 30 min. til marengsen er tørr og gyllen. La kaka avkjøles i forma som legge5- J på ei rist. Det er lurt å gjøre fyllet ferdig mens kaka blir kald.

5. Ta kaka med bakepapiret ut av forma, og legg den på ei skjærefjøl eller et annet passende underlag. Del den i to på tvers. Fjern bakepapiret samtidig som du legger den ene halvdelen på et fat.
6. Stivpisk fløten og bland den sammen med vaniljekremen. Bre kremen utover den halve kaka som ligger på fatet. Det er viktig at det blir rikelig med fyll.
7. Legg den andre halvdelen forsiktig over vaniljefyllet.
8. Kaka er klar til servering. Et syn for øyet og en fryd for ganen!

Gode råd:
Kakebunnen. Det er viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Viss en vil ha en lettere kakebunn, kan mel mengden reduseres noe. Uansett er det viktig at smør og sukker røres veldig godt (til det er helt hvitt). NB! Viss en brukerstålbolle og det er værforandring, er det fare for at røra blir grå. Marengsen er det viktigste med hele Kvæfjordkaka. Visp og bolle må være helt rene. Litt fett i bollen er nok til å ødelegge hele kaka. Vær ekstra nøye når plommen skal skilles fra hviten. Det må ikke komme t'n dråpe plomme i hviten. Marengsen skal ikke være slett, men ha små «fjell og daler» (som Norge). Bruk en slikkepott eller et anna redskap for å få dette til. Fyllet skal ikke være rennende. En kan enten koke fyllet sjøl eller bruke Tine sin ferdige vaniljekrem. Fyllet kan varieres etter smak og behag. Det er for eksempel mulig å bruke romkrem eller jordbærkrem eller andre varianter. Oppbevaring/frysing: Kvæfjordkaka må oppbevares kjølig og tørt. Da kan kaka gjerne stå både 3 og 4 dager. Kvæfjordkaka kan godt fryses, men som for andre kaker vil da kvaliteten forringes noe. Marengsen har da lett for å bli seig.

God fornøjelse til dig, der tør vove dig ud i denne opskrift, du vil ikke blive skuffet.

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

hvor ser den lækker ud den kage...kopi taget af opskrift og gemmes til en anden god dag :-)

Unknown sagde ...

Anne - den er perfekt til et stort arrangement, der er til en 20 - 30 personer, i hvertfald.

Anonym sagde ...

Jup - den var go' var den. ;-)

Unknown sagde ...

Frk. bibo - her er atter noget, som man kan blive totalt afhængig af - ik?

Anonym sagde ...

Den var mere end go' - min husbond er ikke gavmild med ros til mad - men denne kage kunne næsten ikke få "roser" nok! - og jeg var fuldstændig enig - den smager som en drøm :-D

Unknown sagde ...

Jeg må få min bror til at læse kommentarer - han bliver glad for roserne. Tak et cetera og husbond

Nille sagde ...

Jeg elsker kager med marengs - den ser forfærdelig god og forfærdelig usund ud ;-)

Unknown sagde ...

Usund Nille - neeeeeeeeeejjjjjjjj - forfærdelig god - jjjjjaaaaaaaaaaa

Anonym sagde ...

Altså: jeg spiser jo hverken æg eller mælk/fløde! Men hold da op, hvor ser den lækker ud. Det er godt at den ikke står lige foran mig lige nu, for jeg synes pludselig jeg kan mærke at jeg TRÆNGER......

Unknown sagde ...

Må man ikke bare en gang imellem - gå ud over sine principper? Det er vi mange der gør, for ellers så vi jo ikke ud som vi gør/gjorde ;o)
Jens, den smager simpelthen vidunderligt.