fredag den 28. september 2007

Den landsby

som vi bor i, skulle efter lokalbefolkningens udsagn være Danmarks længste landsby. Om det passer, ved jeg ikke, for når man skriver det på google, er der mange landsbyer, som melder sig under fanen med den titel.Vores hus ligger som det allersidste i den ene ende og her står der i flg. en gammel bog: Ved vejen, der går fra Viemose til Balle Strand, på mtr. nr., har malermester Valdemar Gotthelf haft sit malerværksted, siden han i 1920 købte stedet. Derfra drev han sin malervirksomhed, men nu har han lagt op, og ingen driver virksomheden videre. I entreen er der rester af Valdemars værk.

Nu er vi endelig kommet så langt, at der skal glasvæv på og males osv. Men nu er diskussionen opstået, om noget af Valdemars malerkunst, skal inddrages på en sjov måde, evt som et maleri. Jeg mener det ikke. Fliserne, som er lagt, er sorte, trappetrinene skal bejses sorte, vægge og loft - males hvidt. Gelænder sort og hvidt. Spændende hvem som vinder.


Tilbage til landsbyen. I får en lille historie, som I kan hygge jer med i weekenden:
En farende svend kom en varm sommerdag gående ad vejen oppe fra Høvdingsgårds bakke ned mod Viemose. Da han nåede brugsforeningen, syntes han, det kunne gøre godt med en øl. Da han havde købt den og var på vej ud for at nyde den i det fri, spurgte han henkastet: Hvad hedder denne by? Den hedder Viemose, svarede brugsmanden. På sin videre vandring nåede svenden Viemose Bryggeri, hvor han jo nok synes, han kunne nøjes med en alm. hvidtøl. Også her spurgte han om byens navn, og han fik det samme svar, som i brugsen: Den hedder Viemose.
Inde bagved ligger det gamle bryggeri, som i 1960 blev købt af nogle brødre, der hed Prom.

Herefter gjaldt besøget købmand Nielsen, og her faldt de samme spørgmål og svar. Nu var der et godt stykke vej hen til købmand Hansen, og da var svenden blevet meget tørstig. Han fik derfor købt sig endnu en bajer, og da han gik ud med den, spurgte han som tidligere de andre steder: Hvad hedder denne by? og var svaret var stdig det samme. Nu var svenden ved at have slukket sin tørst, men da han nåede forsamlingshuset, opdagede han, at her var alm. restauration, så her kunne han oven i købet nyde sin læskedrik indendørs. Da han havde drukket færdig, spurgte han som de andre steder: Hvad hedder denne by? Da svaret stadig var: Den hedder Viemose, udbrød han: Jamen, kommer man da aldrig ud af dette forbandede Viemose?
Det var historien fra bogen: "Træk af Viemose Bys historie" F. Vestergaard.
Rigtig god weekend.
PS: I dag er der hverken brugs, bryggeri, 2 x købmand samt restauration.

9 kommentarer:

Shabby in Town sagde ...

Dejlig historie og Danmarks måske længste landsby. Jeg mener helt klart at malermesterens lille værk skal stå tilbage - måske med en "ramme" rundt om. Det giver huset historie og sjæl (hva det sikkert allerede har) og det vil gå godt i spænd med klinkerne....

anjoe sagde ...

Jeg tænkte præcis det samme som shabby in town. Skær "pyntelister" til, mal dem sorte, og indram to/tre skilderier...

I lige måde, sister bonde, god weekend ;-)

Sister Bonde sagde ...

Tak Marianne, for at du synes det var en dejlig historie.

Til både dig og Anjoe, så for vi se, hvor mange der taler for og hvor mange i mod.

Jens vil ikke nøjes med indramning, han vil have hele frisen stående. Det nægter jeg pure.

et cetera sagde ...

Dejlig og sjov historie - om en by MED historie!
Selvfølgelig skal I bevare den fine historiske "frise" - jeg kan godt se at det ikke må blive for dominerende, men jeg er sikker på at du finder en udvej - Shabby og Anjoes forslag lyder godt - det behøver jo ikke være det hele der bevares ;-)

Sister Bonde sagde ...

Mener du det virkelig et cetera? Jeg er bare så meget til rene linjer, at jeg ikke kan bære, at noget skal gi mig tinitus i øjnene, hvergang jeg skal ovenpå. Vi får se ;o)

Emmaline... sagde ...

Dejlig historie om byen, og morsom ;-) Vægkunsten kan jeg ikke råde dig om, det er jo ikke mig der skal se på det ;-)

Sister Bonde sagde ...

Tak emmaline, men du siger det jo på din smarte måde, skønt.

NILLE sagde ...

Og hér ventede jeg til jeg kom hjem fra arbejde - oups!!! Afsløret i at læse blogge fra arbejdspladsen!!!
Men... jeg ville hjem og slå det op på et kort, nu jeg havde været så forvirret mht. hvor du boede... men det er i orden nu. Jeg tror, at det var det med Værløse der forvirrede mig - da jeg er opvokset liiiige ved siden af (Ganløse).

Som Et Cetera ville jeg nok også forsøge at indlemme bare en del af dekorationen - men lige her er det jo ikke nemt at se the big picture ;-)
Men det er da dejligt med et hus med historie!!!

Sister Bonde sagde ...

Boede i Værløse i som voksen i 15 år - det var skønt - og som barn i 5-6 år, det var også skønt. Men hernede har vi fundet roen, lige med undtagelse af naboen. SUK.
Jeg kan sætte blognavne på flere, som jeg tror skrive i deres arbejdstid, og hvad så. Bare man har styr på det man laver, så kan jeg ikke se noget forkert i det.
Vi får se mht. dekorationen. Tak for din mening.