tirsdag den 1. januar 2008

Mistelten

Velankommet tilbage til det smukke grå Sydsjælland, med favnen fuld af skønne minder fra en vidunderlig nytårsaften/dag i det nordsjællandske og mistelten. Veninden har bare den smukkeste snylter i sin have, hvor vi nu er forsynet med en buket, som vil slå samtlige planteskoler i gulvet. Her ville der kunne tjenes styrtende med penge.Åhhh, hvor ville jeg gerne eje. Så nu har jeg studeret, hvordan man gør, så der skal gnides ;o) Ved godt det ikke er god bloggerskik, at kopiere og indsætte, men så er det da lidt nemmere for jer, som har den lyst, at finde ud af, hvordan man gør.

Frøformering af mistelten i haven
Det er ikke vanskeligt at så sine egne mistelten. Det kræver kun, at man har friske bær og et egnet værtstræ. Da der efterhånden ikke er mange mistelten i naturen, er den fredet. Det er muligt at købe frø i Danmark, men der er da også en del folk, som har planten i haverne, så det er muligt at skaffe sig frø. Men der skal ikke gå særlig lang tid fra høst til podningen på værtstræet. Frøet kan ikke klare mere end 2–3 døgn i mørke, før de mister spireevnen. Det er lidt forskelligt, hvornår frøet er modent, men normalt fra marts til maj. De modne frø smøres forsigtigt ind i et grenhjørne på det valgte værtstræ, som helst skal være af samme art, som man har høstet frøene fra. Frugtkødets slimede konsistens skal nok få frøet til at hænge fast og virker beskyttende mod udtørring.
Når træet er podet med frø, er det bare at vente, men det er spændende at se, hvordan udviklingen forløber. I løbet af en måneds tid vil frøet spire, men først den følgende sommer, vil der igen være noget at se, når der vokser nye blade frem.

Middagen bestod af "min" russiske kartoffelsuppe, denne gang med laks og Lene - det var godt. Dertil den franske slotsvin - ummmmm - lykke er. Men så kom den store overraskelse - vildsvin med den skønneste svampesauce - også alt her hjembragt fra Frankrig. Det var som at høre en vis flok damer synge, nøjjjj, hvor det smagte vidunderligt. Svinet var pelset af herren i huset og her hænger de sørgelige rester:Tusind tak for smukke og dejlige kommentarer ang. nytåret. I morgen skal det hele læses igennem igen og jeg skal på rundtur i blogland. Det bliver ikke i dag. Hårrødderne er trætte, og selvom vi er beriget med eget gæstehus hos nytårsværtsfolket, så sover man (som os gamle) bedst i egen seng. Jeg glæder mig - både til det - og til det nye år.

7 kommentarer:

et cetera sagde ...

Dejligt indlæg - både med god information - og en dejlig beskrivelse af nytårsaften - det er godt at I kom godt - og mætte og veltilpasse - ind i det nye år - og godt at I er godt hjemme igen, hov - fik jeg sagt at det var godt - det hele :-)

Sister Bonde sagde ...

Det var godt, at du fik skrevet godt, det havde jeg aldrig fundet på selv ;o)

Nina sagde ...

Dejlig nytårsaften, hva´? Håber I så får sovet ordentlig i jeres egne senge. Er ikke fri for at glæde mig til at sove i min egen seng!

Lene sagde ...

Jamen jeg skal nok! :-)
Må du få et godt 2008 :-)

Shabby in Town sagde ...

Sikke et skønt veldækket "fransk-stemnings" bord - et god start på et nyt år.

billedmager sagde ...

Det lyder spændende med mistelteen. Jeg har læst et sted at hvis en mistelteen kommer fra birk vil den slå an på birk.

Madame sagde ...

Det lyder som en helt skøn nytårsaften, du kan tænke tilbage på i mange år.