søndag den 6. juli 2008

Ferielæsning

Har det med at anbefale spændende krimiforfattere, som måske ikke lige er oppe i vælten, tror jeg. Når jeg så har skrevet, så kommer avisen med bestsælgerlisten, og hvilke bøger man SKAL læse, og så er de altid med. Men nu vover jeg igen, at anbefale det svenske makkerpar Roslund og Hellström. Ikke nok med at de skriver, så man holdes fast, men de tager emner op, så man bagefter er rystet og chokeret.

Har nok læst lidt som vinden blæser - altså rækkefølgen - men det betyder ikke alverden. Læste først "Box 21" (2005), som omhandler trafficking, har omtalt bogen her på bloggen. Dernæst "Finnigans ære" (2006), der tager emnet dødsstraf op. Meget tankevækkende bog.
I Ohio, USA hader Edward Finnigan sit liv. Det er 20 år siden, hans datter blev dræbt, men Finnigan er stadig besat af tanken om hævn. At se morderen på dødsgangen har intet forandret. I Stockholm bliver John Schwarz arresteret for vold på Finlandsbåden. Makkerparret Ewert Grens og Sven Sundkvist bliver sat på den tilsyneladende harmløse sag. Men der er noget, der ikke stemmer med Schwarz. Grens og Sundkvist står med en mand uden fortid. Døden lægger sin onde hånd på Schwarz. Det er et spørgsmål om Finnigans ære.

Nu er jeg ½-vejs i "Udyret" (2004) - emnet er pædofili, det er grusomt, og jeg sidder hele tiden og tænker, de skriver ikke, hvordan han gør, jeg læser ikke videre, hvis de skriver det, men man læser videre.
To piger findes myrdet i en kælder. Fire år senere flygter deres morder fra fængslet. Han vil gøre det igen. Jagten på morderen fører til mere vold, der som en virus breder sig fra den svenske landsbyidyl til et hårdt bevogtet fængsel. Ingen går fri, når det store spørgsmål stilles: Hvis liv er mest værd? Hvem skal ofres?Til makkerparrets nyeste bog "Pigen under gaden" (2007) - står jeg som nr. 2 på ventelisten på biblioteket. Håber at få den med i sommerhuset. Kan ikke helt gennemskue emnet, udover den kriminelle underverden (som der står), det må blive når den er læst.

43 påvirkede børn efterlades en kold vinter-morgen i Stockholms gader. Ingen ved, hvor de kommer fra, ingen ved, hvem der har bragt dem dertil. Mens politiet prøver at få hoved og hale i sagen, sniffer børnene sig ind i glemslen. Kort efter findes et lig i en hospitalskælder. Ingen ved, hvor det kommer fra, ingen ved, hvem der har efterladt det der. Også her er politiet i vildrede. Sagerne lander på Grens skrivebord. Han er hårdt presset og ser stort på alle regler i forsøget på at komme til bunds i dem begge. Han vikler sig ind i et dramatisk opgør med den kriminelle underverden - både over og under jordens overflade.

Rigtig god fornøjelse - til dig som tør :D og Jens, kom så lige med den superforklaring på, hvorfor kvinder er bl.a. vilde med krimier.

9 kommentarer:

Madame sagde ...

Det lyder interessant, Sister, jeg kendte ikke makkerpar Roslund og Hellström. De emner, der tages op, er det altid værd at blive klogere på. Jeg har perioder, hvor jeg elsker krimier, men det er lidt tid siden i øjeblikket.

NILLE sagde ...

Sister, konklusionen må være, at du er trendspotter... og at de faktisk burde ansætte dig til at finde de nye talenter! Desværre er ikke mange af disse oversat til fransk endnu - men der er flere og flere siden Stieg Larsson-fænomenet. Så måske en dag jeg også når dertil - selvom det er nogle barske emner, der er oppe at vende.

Sister Bonde sagde ...

Jamen så er det bare med at komme i gang Madame, man kan læse en bog meget, meget hurtigt, for den er svær at slippe.

AAAArrrgggghhhhh Nille - det tror jeg nu ikke lige - men knus for rosen.
Bøgerne kan læses på dansk :D

Det gule hus sagde ...

Tør jeg mon? jeg elsker krimier, men tror ikke jeg kan læse, når det er om børn. Måske nu er jeg jo blevet nysgerrig...
Og de ang. de der kasser, tænkte jeg slet ikke at du skulle flytte dem, næ jeg tænkte bare ahhh, for nogle smukke kasse, præcis så vejrbidt og hyggelige som jeg elsker aller mest. De kunne bruges til både det ene og det andet.
Ha, ha sådan er det med forskellige øjne der ser.

NILLE sagde ...

Det kan de da Sister... men det er lidt svært at finde hernede ;-) Og der er grænser for hvor meget jeg kan slæbe med hjem desværre. I denne sommer bliver det de sidste Stieg Larsson - har jo kun læst den ene, netop fordi jeg ikke ville læse dem på fransk! Ting tager tid!

Sister Bonde sagde ...

Når jeg tør, så tør du også Lis, og det troede jeg heller ikke jeg kunne.
Jamen det ER nogle smukke, meget gamle kasser, og måske mere Jens end mig. Men nu er de altså hjem for en masse nye vipstjerter ;o)

Sister Bonde sagde ...

Nille - især den sidste er ikke værd at bruge tid på - min mening.
Ting tager nogengange meget lang tid, og det er da skønt ;o)

Anonym sagde ...

Jamen jeg ved da ikke hvorfor kvinder elsker de der bloddryppende og supervoldelige bøger. Men det er jo en meget tydelig tendens i disse år. Det er kvinderne som køber alle de der krimi-bestsellere.

...og jeg forstår slet ikke hvorfor man læser sådan noget. Jeg har i hvert fald ikke nerver til at læse den slags bøger. Så kan jeg jo slet ikke sove om natten!

Sister Bonde sagde ...

Måske fordi vi er sådan inderst inde - nogle satans kvinder ;o)
Sover "kun" elendigt, hvis der er noget med mine børn - og det er tit :D