lørdag den 27. september 2008

Noget af det bedste

på denne jord, er fiskepudding (fiskebudding) fra Lofoten. Nååååå jaaaa, tænker du måske nu, der findes da også så meget andet, som er godt. Det gør der, men fiskepudding er fantastisk. Hver gang der kommer besøg fra Nord-norge, behøver de ikke spørge, hvad vi ønsker (aaaarrrhhhh, måske lige et par nye hjemmefutter ;o), for det er fiskepudding, som står øverst på ønskelisten - hver gang. Nu er det jo et stykke tid siden, at kusinen fra Nord-norge, var på besøg og med i sommerhuset. Men hun havde husket - ikke én - men to skønne puddinger. De er bare blevet glemt i min mors fryser, men endelig lykkedes det at få dem med hjem i onsdags.Og så kom inspirationen til at prøve noget helt andet, end det vi plejer, som er at stege skiverne på panden. Hos NY by heart, som i den grad laver lækker mad, havde lavet et grøntsagsfad. Tænkte, at skiver af fiskepuddingen i bunden af et fad, alle disse lækre grøntsager ovenpå (inkl. en squash - minus skinke og bacon) bare ville være godt. Det blev det - helt enormt godt. Mums.

Kan ikke finde nogen steder, man kan købe fiskebudding i Danmark, men har fundet en gammel opskrift, så man selv kan forsøge:

1 Pd. skrabet Torsk eller Gedde hakkes fint med 20 Kv. Smør, derefter hakkes 2 gode Spsk Mel deri, samt en Skive fint revet Franskbrød, et Par finthakkede Løg, hvid Peber, Salt og 2 Æg. Naar det hele er hakket fint og blandet, røres alt i et Fad med 3 Æg og ca. 1/2 Pot sød Mælk. Buddingen koger ca. 2 Timer eller bages i Ovn 1 Time. - Kan ogsaa koges i Rand. (Agnes Werner, Husmoderens Haandbog, København, 1903)

Tak til jer skønne tøser - højt deroppe mod nord.

7 kommentarer:

Donald sagde ...

Digtning med ingredienserne er nu det sjoveste, især hvis man har øvet sig i nogle år:-)
Det specielle ved den opskrift er vist, at man kan bruge gedde, som er en vanskelig sag at lave mad udaf. Med den behandling her får man formentlig smag i passende grad og konsistens som en rigtig lækker postej.
Nogle gange gør det vist ikke så meget at man glemmer noget i fryseren?

Sister Bonde sagde ...

Donald - det gør det nemmerlig ikke. På pakken er det hysefilet, som er brugt, gad vide, hvad det er for en underlig fisk :D

NILLE sagde ...

Jeg har aldrig smagt den norske - men opskriften minder om en meget berømt ret fra Lyon, som laves af geddefars.

Den former man som små pølses - quenelles - og bager i et fad med hummerbisque henover. Sikker på, at dette kan bruges på denne måde også. Så kan man tilføje lidt rejer og champignon og servere med ris. Smager så godt!

Anonym sagde ...

Tenk at du liker fiskepudding! Vi kjøper helst den som kalles fløtepudding, og du forstår sikker hvorfor.

Vil du ha flere alternativer?

1
Brødskive, fiskepudding i skiver, majones og masse reker.

2
Fiskepudding i skiver varmes i hvit saus med masse reker. Kokte poteter serveres til.

3
Som 2, men biter av sprøstekt bacon drysses over tallerkenen etter at man har forsynt seg.

Velbekommme!

Anonym sagde ...

Haha, du er ikke en møgunge :p

Jeg tror jeg skrev det i et af dine indlæg, om din datter eller søn - det var noget med at du havde gjort helt vildt meget for dem en eller anden dag, som var lidt møgunge-agtigt at forlange af sin mor :)

Sister Bonde sagde ...

Nille - DET lyder eddermanme godt - må prøves. Ummmm.


Hege - det er jo en fest det her. Forstår godt du liker flötepudding, den må jeg prøve - også :D
Ummmmm nr. 2.

Tykke - det er måske ikke en smart måde at skrive ordet på, altså uden en forklaring. Man skal IKKE såre folk, og hun er ikke en møgunge - hun er et snotforkælet dejligt barn.

Newyorkerbyheart sagde ...

Uhmm, det ser godt ud :-D

Mange hilsner Birthe