mandag den 27. oktober 2008

Endnu en bog

som i den grad er værd at læse. Altså til jer, som måske trænger til andet end krimi'er, her tænkes på Lene, som søgte anbefalinger, til at læse "noget andet". Det er Tina, som har gjort opmærksom på bogen, og den kom også med til Rom, men fik intet læst. Er simpelthen for træt og mættet af indtryk, til at koncentrationen er der til at læse.
En meget lille bitte appetitvækker:

Da Tyskland invaderer Polen i september 1939, befinder Marta og hendes spejdertrup sig på et meget prekært sted, tæt på grænsen, og det eneste, hendes far kan finde på, er at sørge for, at hun straks bliver bragt i sikkerhed i et kloster langt fra Warszawa.
Hvad faderen naturligvis ikke havde drømt om, er, at intet sted i Polen er sikkert, og da slet ikke for datteren af en officer. Der går ikke mange måneder, før Hitlers nye ‘ven’, Stalin, begynder at sende potentielle modstandere i arbejdslejr, og kan man ikke få fat i officeren, må man nøjes med datteren.
Det bliver for Marta og de venner, hun får i arbejdslejren i Sibirien, begyndelsen til fem forfærdelige år, hvor eneste chance for overlevelse afhænger af sammenhold og en overmåde stærk selvopholdelsesdrift. Fra arbejdslejren går turen over et landbrugskollektiv til flygtningelejre i Iran, og der møder Marta sin skæbne i form af en iransk læge og en polsk løjtnant.


Må indrømme, at interessen for at vide, hvorfor så mange mennesker blev fjernet fra deres land, uden at vide hvorhen (og hvorfor), har givet lyst til at læse mere. Der er delte meninger "på nettet" om bogens underholdningsværdig - heldigvis. Men jeg læser da pænt mange bøger, og synes den er fuld på højde med så mange andre :D God fornøjelse, hvis du skulle være blevet fristet.

8 kommentarer:

Lise sagde ...

Jeg er fristet, så den er skrevet på min "ønskeseddel" hos biblioteket.

Sister Bonde sagde ...

Dejligt Lise - at kunne friste andre :D Håber du kan li den.

Lene sagde ...

Den lyder spændende sister, men lyder også som en hvor lommetørklædet skal frem ;-)

Sister Bonde sagde ...

En enkelt gang Lene - men vi er jo forskellige. Prøv den ;o)

Tina - omme i London aka teeweewonders sagde ...

Aaah, fedt! Jeg er glad for du ikke blev skuffet over den, for jeg synes bare den er genial og anbefaler den varmt til naer og fjern. Som du, fik jeg ogsaa lyst til at laese mere om den samme sag, for det er en side af 2. verdenskrig jeg ikke aner en pind om!

Sister Bonde sagde ...

Den er da utroligt spændende - fatter intet af den negative kritik den får.
Men vi ved bedre Tina - du og jeg :D

Lise Erikstrup sagde ...

Den vil jeg ønske mig til jul.
Kender du "jeg kommer snart hjem" af Ole Sohn. Den er fra omkring 1910-1930-40.
Det er også en af dem, man bare læser fra start til slut.

Sister Bonde sagde ...

Lise - velkommen til helt fra Moskva.
Tak for rigtig godt forslag, bestiller med det samme.