lørdag den 17. november 2007

En boganmeldelse

Det er sjældent, at jeg bevæger mig ud over det, som der står i blade og aviser, at man SKAL læse. Men når man så endelig finder en fra et helt fremmed kontinent, altså forfatteren, så begriber jeg ikke, at man ikke gør det noget oftere. Man bliver så beriget hjerne- og sprogmæssigt, at det er en gave. Har lige læst:Her er hvad der står på Gyldendals hjemmeside: En af årets store internationale romaner fra det Afrika, vi kender så lidt Nigeria 1960'erne: Kainene og Olanna er to unge tvillingesøstre fra Nigerias overklasse. Den kølige og aristokratiske Kainene gør karriere i familiefirmaet og danner par med en hvid englænder, Richard, uden at være i stand til at gengælde hans lidenskabelige følelser. Den smukke og indtagende Olanna, netop hjemvendt fra universitetsstudier i London, vender derimod ryggen til det overdådige liv i Lagos for at forfølge kærligheden til sin revolutionære og karismatiske elsker. Hans hjem bliver det livlige fikspunkt for kunstnere og intellektuelle, som drømmer om en ny selvstændig stat, Biafra. I huset bor desuden den fattige houseboy, Ugwu, der hurtigt bliver en del af den lille familie.Men det er svære tider i Nigeria, også for de priviligerede. Da borgerkrigen for alvor bryder ud, bliver de hver især ofre for hændelser, der sønderflænger deres liv og sætter såvel deres idealer som deres loyalitet på en umenneskelig prøve.
Forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie er født 1977 i Nigeria. Hun voksede op i universitetsbyen Nsukka, men flyttede siden til USA for at studere. En halv gul sol er hendes anden roman, den har begejstret anmeldere og læsere verden over og vandt litteraturprisen The Orange Prize 2007. Chimamanda Ngozi Adichie bor i dag dels i Nigeria, dels i USA, hvor hun studerer på Yale.

De 2 bøger, som lige pt. ligger på natbordet, er "Mandelen" af den arabiske kvinde Nedjma, om jeg får læst den, ved jeg ikke rigtig, den er meget stærkt erotisk, men jeg prøver. Den anden er "Seeren fra Andalusien" af Lars Muhl, anbefalet af Madame. Den tegner rigtig god.

13 kommentarer:

Johanna sagde ...

Det lyder som om man skal overveje, at bevæge sig lidt uden for Europas litterære grænser.

et cetera sagde ...

Tak for en ualmindelig spændende anmeldelse - jeg noterer mig den absolut til når jeg igen kan mobilisere koncentration - men du giver så god en appetitvækker at jeg faktisk virkelig får lyst til at læse - lige nu :-)

Sister Bonde sagde ...

Johanna - go for it.

et cetera - prøv ellers vent, der er ikke noget der haster i den retning.

NILLE sagde ...

Den bog var jo på min TO READ-liste... og så er den kommet i glemmebogen!! Afrikanske forfatter begynder at få mere og mere indpas - og der er absolut nogle gode imellem. Tak for anmeldelsen - den kommer på indkøbssedlen!

Sister Bonde sagde ...

Meget fin bog Nille - og hvad med juleønskesedlen i stedet for?

Madame sagde ...

Det lyder rigtig spændende med 'En halv gul sol' - den skal jeg have skaffet mig. Tusind tak for fin inspiration, Sister Bonde! Og så håber jeg, du synes om 'Seeren fra Andalusien'.

Sister Bonde sagde ...

Det "plejer" jo at være dig, der kommer med bogforslag, så godt du evt. kan bruge en af mine ;o)

Jens Drejer sagde ...

"En halv gul sol" er lige kommet i min bogklub: www.samlerens-bogklub.dk til 179kr og den har tilsyneladende fået topkarakter hos alle danske anmeldere. Havde man dog bare råd til halvdelen af de mange bøger man gerne vil læse....

billedmager sagde ...

Det lyder som en bog man kan blive klog af.
Jeg er bare vild med bøger også. Det er bare ærgerligt at læsningen ikke bliver til mere for mig end den gør. Jeg er selv igang med Susazanne Bröggers "Sølve" En bog som handler om mange forskellige emner med udgangs punkt i Løve inærheden af Slagelse. Jeg fik den og finder interessant, fordi min farmor kom fra den egn.

Sister Bonde sagde ...

Altså nu svarer jeg lige som et cetera ville have gjort Jens - man behøver ikke at eje alle disse bøger og film - kan lånes på biblioteket. Men jeg forstår dig til fulde.

Ved ikke om man bliver klog billemager, men man får indsigt og det er ikke at kimse af.
Jeg har boet næsten op og ned af Suzanne og har aldrig læst en eneste af hendes bøger. Kommer nok heller aldrig til det. Synes hun er svær.

NILLE sagde ...

Sister,

Efter forlydender er juleønskesedlen lukket! Og jeg har en GOD fornemmelse af, hvad der kunne være i pakken! Derudover lider jeg jo desværre af samme sygdom som Jens... jeg låner ikke bøger. Det kan være en dyr investering hvis man ikke kan lide bogen... men proportionel omvendt hvis den er god! Og jeg læser helst på originalsprog - ergo denne på engelsk! Med Jens' prisoplysning kan den også købes billigere på engelsk - de ligger på ca. 10 EUR hernede.

PS! Elsker også Suzannes bøger... hun er en ener!!!

Jens Drejer sagde ...

Du har naturligvis ret, Sister Bonde. Jeg er bare så vant til at købe bøger, at jeg slet ikke havde tænkt på det da jeg skrev mit indlæg. Men lige som Pernille, så vil jeg altså helst købe de bøger jeg læser.

Og så vil jeg gerne lige tilslutte mig Suzanne Brøgger-fanklubben! Jeg har nogen gange mødt hende på gaden, og så ved jeg slet ikke hvad jeg skal gøre ved mig selv. Hvis jeg dog bare kunne lade være med at stirre....men jeg er så VILD med hende!!!

billedmager sagde ...

Det er hun måske nok. Jeg havde lidt besvær med at læse hende i begyndelsen, da jeg læste Jadekatten. Den var alligevel interessant, da jeg kom godt ind i den. Jeg synes, at denne her bog faktisk er lige ud af landevejen. Jeg har faktisk læst en del af den og bliver færdig med den, har jeg besluttet mig for.
Jeg har kommet nede op egnen omkring Tisø, da min farmors forældre lå begravet på Sæby.