torsdag den 6. marts 2008

Strandrosen

har vi været så uartig, at plante udenfor vores badeværelsesvindue, i håb om den skønne duft vælter ind af åbne vinduer til sommer. Kan desværre FORTSAT ikke dufte noget, men så kan andre da få fornøjelsen. Nu får jeg nok skæld-ud af Lotten og mange andre, men det tager jeg med. For et el. andet sted, må man da indrømme, at det er en skøn og smuk plante.

Donald skriver: Den forhadte Rosa Rugosa æder sig ind på andre planters domæne, men hvem kan stå for så livskraftig, så frodig en plante, selv om den har torne, som skræmmer selv bjerggeder væk?
Planten er hentet ved "vores" sommerhus på Fyn, som så blev plantet i en krukke og sat på Jens mors gravsted i 2002. Hun elskede sit sommerhus og hun elskede strandrosen. Så hvad var mere naturligt end at sætte den på hendes grav. Desværre revnede den frostsikre krukke og vi tog planten med hjem. Den har det fantastisk, og nu kan vi så mindes mor/svigermor, hvergang vi ser og dufter til den.
Et lille håb kan det jo være, at rødderne bevæger sig ind på naboens grund. Hvis den skræmmer bjerggeder væk, skræmmer den måske også naboer. He, he.

8 kommentarer:

Lotten sagde ...

Problemerne opstår jo først, hvis du lader den brede sig uhindret.
De problemer Rosa rugosa skaber rundt omkring i landskabet skyldes nemlig, at den overskygger og udkonkurrerer al den hjemmehørende vegetation, når den ikke holdes i stramme tøjler. Den breder sig via rodnettet og via sine hyben, der bl.a. er modstandsdygtige overfor saltvand og derfor stadig er spiredygtige efter en tur i bølgerne.

Så jeg bliver ikke gal over at se en enkelt rose stå op ad en husmur som hos jer - og jeg holder faktisk rigtig, rigtig meget af duften :-) Den er nærmest indbegrebet af sommer...

Sister Bonde sagde ...

Hvor er det smukt Lotten og hvor er jeg glad - nu. Skal nok passe rigtig meget på at, den kun breder sig ud mod naboen.
Tusind tak for dine skønne kommentar.

NILLE sagde ...

Hvis nu der kommer for mange bjerggeder kan du tage det uldet fra dem til alle dine strikkeprojekter ;-)

Shabby - Marianne sagde ...

Jeg kan godt forstå dig - her er det følelserne der styrer :-)

nina sagde ...

Det der med dufte! Det kan jo bringe minder (det kommer igen Sister, det er jeg sikker på). En bestemt hårshampoo, man ikke har brugt længe, kan pludselig føre en tilbage til en bestemt aften for længe siden, hvis man bruger den igen! Sådan har jeg det også med strandrosen. For den minder mig i den grad om min barn- og ungdoms somre, når jeg mærker den duft igen. Somre ved sommerhus og strand, badning i Vesterhavet, de første kys, bål om natten i klitterne. Dejligt!

Vi har plantet dem hele vejen rundt om vores sommerhusgrund nu, hvor vi er nødt til at skove vores gamle fyrretræer, der ikke kan mere. Så kan roserne forhåbentlig skærme lidt for nysgerrige blikke, indti en ny skov er vokset op.

Jeg elsker strandrosen, intet mindre, og jeg forstår så godt, at I gerne vil have den hjemme også!

Og en smuk historie har jers rose jo også, det gør den endnu mere værdifuld! :o)

Sister Bonde sagde ...

Nille - du er s.. da genial, det er da det jeg gør. I gang med at karte osv. osv.

Nemlig Marianne - det er lige, hvad det er.

Nina - hvordan kan du være så sikker? Men jeg håber at du og alle jer andre kloge koner - har ret.
Smukt, som du skriver om strandrosen, det glæder mig og Jens "vildt".

Liselotte sagde ...

Jeg elsker også strandrosen og nok breder den sig, men man bestemmer jo selv hvor meget. Glæd I jer bare over den :-)

Sister Bonde sagde ...

Nemlig Liselotte - det er lige det vi vil og gør. Tusind tak for støtten ;o)